Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Νέες απόψεις για τα προγράμματα αποπαρασίτωσης

Ένα ετήσιο πρόγραμμα αποπαρασίτωσης για κάθε στάβλο, φάρμα ή οικιακό άλογο είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση καλής υγείας των αλόγων.

Μια αποτελεσματική εφαρμογή καταπολέμησης παρασίτων όταν το άλογο έχει προσβληθεί και παρουσιάζει συμπτώματα κολικού, χάσιμο βάρους (ενώ τρώει κανονικά) και διάρροια είναι για παράδειγμα ο συνδυασμός της πάστας Equest (moxidectin) σε τριμηνιαία βάση με τη πάστα Equitape (praziquantel) κάθε δίμηνο.

Ένα εντατικό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης όπως περιγράφηκε παραπάνω είναι ιδανικό σε στάβλους με πολλά αθλητικά άλογα. Η αποπαρασίτωση πρέπει να γίνεται την ίδια ημέρα σε όλα τα άλογα ενώ στα νέο εισερχόμενα άλογα πρέπει να εφαρμόζεται αποπαρασίτωση με την άφιξη στο στάβλο.
Σε νέα άλογα για τα οποία δεν γνωρίζουμε τι πρόγραμμα αποπαρασίτωσης είχαν στο προηγούμενο στάβλο / ιδιοκτήτη θα πρέπει να εφαρμόζεται μια ελαφρά αποπαρασιτική λύση όπως για παράδειγμα pyrantel (Stongid-P, Pyratape).

Επίσης η εφαρμογή των σύγχρονων αποπαρασιτικών φαρμάκων είναι προτιμότερη από τα παλαιότερα του είδους benzimidazoles διότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλά είδη σκουληκιών έχουν ανάπτυξη ανοσία στις παλαιότερες πάστες, (Panacur και Telmin).

Οι ιππίατροι επίσης συνιστούν τα άλογα μετά την αποπαρασίτωση να περιορίζονται για 48 ώρες εκτός των χώρων βοσκής για περιβαλλοντικούς λόγους.

Τα μοντέρνα αποπαρασιτικά είναι ιδιαίτερα τοξικά, χωράφια που έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα για βοσκή αλόγων στα οποία είχαν εφαρμοστεί για παράδειγμα πάστες που περιέχουν avermectins και βρίσκονται κοντά σε λίμνες ή ποτάμια είναι επικίνδυνα για ψάρεμα. Ακόμη σκυλιά που έχουν φάει πάστες Equest ή Equitape μπορεί να πεθάνουν. Τέλος μετά τη χρήση αποπαρασιτικών θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά κάθε σημείο ανθρώπινου δέρματος που είχε επαφή με τη πάστα.

Σε ένα στάβλο με στατικό αριθμό αλόγων για μεγάλη περίοδο δεν είναι αναγκαία η εφαρμογή εντατικού προγράμματος αποπαρασίτωσης (όπως περιγράφηκε στην αρχή), ειδικά αν γίνεται προσεκτικός καθαρισμός της κοπριάς των αλόγων από τα χωράφια βοσκής.
Σε τέτοιους στάβλους όπου τα άλογα που φιλοξενούνται είναι μόνιμα και δεν αλλάζουν συχνά, οι ιππίατροι προτείνουν τα εξής:

Δύο φορές την εβδομάδα καθαρισμός της κοπριάς από τους χώρους βοσκής
Αποπαρασίτωση με ελαφρές αποπαρασιτικές πάστες
Ετήσιο έλεγχο αίματος για σκουλήκια
Ετήσιο έλεγχο φρέσκιας κοπριάς για αυγά (τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τελευταίο αποπαρασιτισμό)
Το παραπάνω πρόγραμμα συντήρησης διατηρεί την καλή υγεία των αλόγων ενώ το αποπαρασιτικό πρόγραμμα μπορεί άμεσα να διαμορφωθεί σε μια εντονότερη εφαρμογή εφόσον οι αιματολογικές εξετάσεις παρουσιάσουν πρόβλημα ή η ανάλυση της κοπριάς αυξημένο αριθμό αυγών.

Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού αποπαρασιτικού προγράμματος για κάθε περίπτωση, (πολυπληθείς στάβλοι, μικροί στάβλοι, φάρμες, οικιακά άλογα, κλπ), γίνεται πάντα με τη συμβολή του ιππίατρου ο οποίος πρέπει να γνωρίζει την οργάνωση του στάβλου, το πρόγραμμα και τους χώρους βοσκής των αλόγων.


Θέμα από Βρετανικό κτηνιατρικό έντυπο των Mayes & Scrine, Μάρτιος 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: