Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Η μάστιγα του στρεπτόκοκκου

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, (strangles), έχει παρατηρηθεί στη Μ. Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ασθένεια τείνει να πάρει μέγεθος επιδημίας κυρίως λόγω της δύσκολης διάγνωσης αφού στα πρώτα στάδια ένα άλογο με στρεπτόκοκκο παρουσιάζει υγιές τρίχωμα, λαμπερά μάτια και ενεργητικά αυτιά. Η πάθηση συγκρίνεται αντίστοιχα με την ανθρώπινη ασθένεια της πανούκλας και αναπτύσσεται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου, (streptococcus equi). Είναι ιδιαίτερα κολλητική, μεταδίδεται από την μία σταβλική εγκατάσταση στην άλλη και σκοτώνει ένα 10% των αλόγων που μολύνονται. Συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ανορεξία, υγρά από τη μύτη, πυώδη αποστήματα καθώς η νόσο προχωράει ενώ στα τελευταία στάδια πρήξιμο στους λεμφαδένες που προκαλεί ασφυξία.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ασθένεια παραμένει στην περιοχή του κεφαλιού αλλά έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μετάστασης και σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα άλογα μπορεί να είναι φορείς της ασθένειας δίχως να παρουσιάζουν συμπτώματα και επομένως να τη μεταδίδουν σε άλλα.

Μια επίθεση στρεπτόκοκκου σε ένα σταβλικό κέντρο σημαίνει οικονομική καταστροφή αφού συχνά η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει κλειστή για αρκετούς μήνες. Η επώαση της νόσου διαρκεί 7 με 14 ημέρες αλλά επειδή τα άλογα μπορεί να είναι φορείς, κρούσματα εμφανίζονται μέχρι και μετά 3 εβδομάδων. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω κοινών ποτίστρων / ταΐστρων, επαφή μεταξύ των αλόγων, μέσω ανθρώπινης επαφής και κοινής ιπποσκευής.

Οι επιστήμονες ερευνούν την δημιουργία μιας νέας εξέτασης αίματος η οποία θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Καθώς τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να εισχωρήσουν στο κέντρο των αποστημάτων διότι δεν περνάει ροή αίματος, η θεραπεία δεν είναι ξεκάθαρη. Mόνο εφόσον τα αντιβιοτικά παραχθούν έγκαιρα, πριν δηλαδή προλάβουν τα αποστήματα να μεγαλώσουν και να εξαπλωθούν, η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική, γι'αυτό η έγκαιρη διάγνωση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας η μή στην αντιμετώπιση της νόσου.

Οι ιππίατροι τέλος διενεργούν έρευνες αξιολόγησης ενός νέου ενδομυϊκού εμβολίου κατά του στρεπτόκοκκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: